HP fanfiction aneb Které z nich za něco stojí?

Fanfiction. Fanouškovská tvorba. Literární žánr, často zcela přehlížený pro naprosto nekomerční účely, který vznikl již v šedesátých letech minulého století. V té „temné době“ před začátkem internetu se jednalo pouze o tištěnou podobu a následné rozesílání mezi fanoušky skrz takzvané „fanziny“ (neprofesionální fanouškovské časopisy). Od těch dob nastal pokrok, k lepšimu i k horšímu. Nyní máme mnohem více možností, jak svoji tvorbu šířit. Naším nepostradatelným společníkem se stal internet. Sdílet své dílo je dnes velmi jednoduché, jedná se jen o několik kliknutí. Internet je kvůli tomu zahlcen příběhy, ať už kvalitními nebo nekvalitními.
Problém se tudíž stává jak oddělit zrno od plév? Jak nalézt pěkný příběh? Inu, nyní na řadu přicházím já.
Sama sebe bych označila, že se specializuji na fandom Harryho Pottera, neboť jsem z něho už přečetla snad dost povídek. Proto si myslím, že přišel čas se podělit o své oblíbené povídky ze svého seznamu, který dávám dohromady už asi čtyři roky. Aby ale vše bylo o něco snazší, tak seznam rozřadím do kategorií.

Humorné povídky


Bradavice

Navrátím se do dob, kdy to všechno začalo, kdy byl svět úplně jiný. Navštívíme čtveřici zakladatelů v jejich vrcholném období zrovna v době, kdy společně zakládají a staví školu. Zjistíme, jak vznikalo schodiště i místy chybějící schody. Jak Salazar postavil Tajemnou komnatu a kde získal Baziliška. Co měli mezi sebou Salazar a Rowena? A nakonec… Proč byla koza pojemnována Sal po Salazaru Zmijozelovi.
Můj názor: Příjemná oddechová povídka
Moje hodnocení: 9 z 10
Bradavická porada
Představme si, že by Bradavice byly opravdu skutečné a starodávné runy by tam učila profesorka Rowlingová. Co kdyby se škola dostala do finančních potížích a následně by ředitele napadlo svěřit Joanne napsání příběhu o mladém kouzelníkovi, který by jejich školu navštěvoval. Překvapivě tím škola vydělá značné množství peněz, ale tím to celé teprve začíná. Celá povídka je ještě psaná formou porady profesorského sboru v Bradavicích, které jsou různě narušovány novými problémy.
Můj názor: Velmi zábavná a příjemná povídka. Mojí nejoblíbenější kapitolou asi bude ta, kde profesoři namísto porady hrají jakousi kouzelnickou variantu na Dračí doupě.
Moje hodnocení: 10 z 10
Všechno, co Harry kdy chtěl vědět o Pobertech (a bál se zeptat)… ((Nebo mu to někdo zatajil))
70. léta v Bradavicích aneb Drogy, sex a rock’n’roll! Toto je, prosím, úlet na letaxovém prášku. Příběh o Pobertech, Blacích, Malfoyích, Snapovi, Evansové a mnohých dalších. Těšte se na sjíždění se na letaxu, Kodex, nekonečné množství her s lidmi a jejich dušemi, na vydírání a sázky, na intrikánky s červenými nehty. A… možná přijde i Voldemort!
Můj názor: Oceňuji spousty nových nápadů jako například letax jako droga, jakési přátelství Siriuse, Bellatrix a Luciuse… Celkově se mi líbí, že ač je povídka psaná s humorem, stejně je příběh brán vážně a dovedu si představit, že se něco takového v sedmdesátých letech v Bradavicích opravdu dělo. Jsem zvědavá jak to celé dopadne, neboť jsem vydané kapitoly ještě všechny nedočetla a navíc je příběh nedopsaný.
Moje hodnocení: 10 z 10
Odkaz – Nedokončeno

Ohnivé péro

Konečně povídka, která je skutečnou parodií na Harryho Pottera a nebere si žádné zábrany. Jak název napovídá, tak místy se bude jednat o sexuální tématiky. V Bradavicích se totiž objeví záhadný násilník, zvaný Ohnivé péro, který znásilňuje dívky i chlapce. Nikdo mu nedokáže zabránit a nikdo neví, o koho se jedná.
Můj názor: Připravte se, že se budete místy smíchy až za břicho popadat. Smích vás neopustí v jediné kapitole. Dle mého názoru povídce kazí pouze závěr, který se mi nezdál jako úplně to pravé ořechové. Čekala jsem, že bude Ohnivým pérem někdo jiný… Ouvej, snad mě za generál McGonagallová za tuhle kritiku nesrazí hodnost ze svobodníka zpátky na vojína…
Moje hodnocení: 10 z 10

Odkaz

Bradavická ambulance
Doktor House převzal za Madame Pomfreyovou bradavickou očetřovnu. Je k tomu potřeba něco dodat?
Můj názor: Vypravěčský styl není úplně dokonalý, děj na sebe někdy trhavě navazuje, ale přesto je to vtipné. Humorný účel splněn.
Moje hodnocení: 8 z 10

Ani jedno nedokončeno (možná navěky)

Erotické povídky

Ano, většina následujících povídek je 18+, nebo alespoň 15+.

Lilie a Bílá růže

Zcela jasná BDSM povídka. Páry Draco a Ginny, Harry a Hermiona. Čtyři mladí lidé, které mají poněkud jiné přestavy o zábavě a vzrušení.
Můj názor: Z pohledu někoho, kdo svět BDSM a pocity lidí tyto praktiky provozující moc neznám. Proto si myslím, že někdo z těch lidí na tuhle povídky asi bude mít poněkud jiný názor. Každopádně jako laik povídku hodnotím jako zajímavou, alespoň co se týče první části. Jakmile se zapojí do děje Snape, tak to jde s příběhem rapidně dolů.
Moje hodnocení: 6 z 10

Odkaz

Výchova dívek v Bradavicích

Povídka od stejného autora, jako předchozí, opět se stejnou tématikou. Pouze páry se vyměnily, objevuje se i lesbický pár Ginny a Willow (vymyšlená postava), Harry a Levandule. Oproti předchozí povídce je také tato výrazně kratší.
Můj názor: Mám ji raději, než Lilii a Bílou růži, neboť není tak zbytečně zdlouhavá a děj je o něco svižnější. Jenom konec je poněkud odbytý.

Moje hodnocení: 7 z 10
Odkaz

No, Hermiono!

Tentokrát žádné BDSM prvky, pouze příběh Hermiony, které se z dívky stala ženou. Hermiona objevuje svět sexu za poněkud netradičních podmínek a s neobvyklou společností. Ale nečekejte nějaké porno, protože sexuální scény najdete všeho všudy pouze ve třech kapitolách z celé povídky.
Můj názor: Vzhledem k tomu, že jsem ji četla někdy v 15 letech, to pro mě byla jedna z prvních literárních erotických čtení. Nyní už by se mi nezdála tak zajímavá. Ale oceňuji netradiční nápad, jak pojmout Hermionu a její sexuální život, která není zpracování do klasické romance. Popravdě se čtenář musí k nějaké té lásce trochu pročíst.
Moje hodnocení: 7 z 10

Odkaz

V okovech touhy

Voldemort je zničen a hlavní hrdinové spokojené studují v Bradavicích a užívají si normálního života. Díky tomu mají hodně času na zkoumání své sexuality, která je převážně homosexuální. Popravdě mám pocit, že jediný heterosexuál je v celém hradě pouze Ron.
Můj názor: Celou povídku beru spíš jako oddechové čtení, ale pro svoje časté lechtivé scény si vysloužila místo mezi erotickými příběhy. Na celé povídce mě baví ta absurdita homosexuality, která je v Bradavicích snad u všech hlavních postav. Alespoň se povídka netočí pouze kolem jednoho páru. Každá kapitola je věnována jednomu páru.
Moje hodnocení: 8 z 10

Odkaz

Kategorie typu „Kate“

Momentálně mě nenapadá, jak jinak danou kategorii pojmenovat, ale je velmi častá. Postatou je, že se v Bradavicích objeví nějaká dívka, vymyšlená postava, a pěkně zamotá s dějem.
Annabeth z Bublavé lhotky
Annabeth je naprosto obyčejná. Ano, obyčejná. Právě to z ní dělá skvost. Její příběh působí obyčejně a nudně, ale především je naprostým opakem Mary Sue. Měl by z ní být učebnicový příklad pro všechny autorky Marysuovských příběhů.
Můj názor: Dle mého názoru je někdy pěkné narazit na nějakou postavu, která tak jasně kontrastuje s ostatními díky své obyčejnosti. Oproti ní jsou všechny postavy Mary Sue.
Moje hodnocení: 8 z 10

I. díl: Elizabeth Snapeová
II. díl: Elizabeth Snapeová: Život po Voldemortovi
III. díl: Elizabeth Snapeová: Nový začátek

Jak Black narazil … na Snapeku
Jedná se o jednu celou ságu, která je zcela typickým příkladem této kategorie. Možná tím, že první díl je autorčina prvotina. Nechci vám moc sdělovat nic o Elizabeth, neboť bych tím vyspoilerovala děj posledního dílu neboli prequelu.
Můj názor: Ačkoliv byla Elizabeth napsána jako první, já jsem tehdy jako první narazila na její prequel, který jsem si přečetla, a se kterým jsem byla více spokojená. Bude to nejspíš tím, že autorka tou dobou už měla více zkušeností a prequel je zbaven veškeré marysuovské omáčky.
Moje hodnocení: 7 z 10
Velký omyl moudrého klobouku
Další vymyšlená dívka, která se snaží být zcela obyčejná. Je zařazená do Nebelvíru, ale se spolužáky není úplně nejlepší kamarádka a cení si pouze vědomostí. Nechce se zapojovat do právě probíhající války s Voldemortem a snaží se zachovat si neutralitu.
Můj názor: Oceňuji, že hlavní hrdinka není žádná Mary Sue. Vlastně opravdu připomíná obyčejnou dívku a díky tomu se s ní dokáže hodně čtenářů ztotožnit. Ale přesto je tam jedno klasické klišé ohledně lásky, přičemž hlavní hrdinka postupně začne objevovat i svou nebelvírskou část.
Moje hodnocení: 7 z 10
Jeden den Hermiony Grangerové
Další propojení obyčejné dívky s příběhem Harryho Pottera, ovšem tentokrát se jedná o propojení dívky z naší reality, která četla knížky.
Můj názor: Byla jsem poněkud zklamaná, že jsem se nedočkala toho velkého odhalení, kdy řekne pravdu. Ale jedná se spíš jen o krátkou oddechovou povídku.

Moje hodnocení: 6 z 10
Odkaz

Život v Bradavicích Victorie Lestrange
O téhle povídce se prostě nemůžu zmínit, když znám autorku osobně a navíc mám na téhle povídce tak trochu svůj podíl. Na táboře, kde celotáborová hra byla na téma Harry Potter a tu hru jsem vytvářela já, jsem autorku zařadila do Zmijozelu, ten se jí pak nějak zalíbil a stejně tak i Bellatrix Lestrangeová, a když pár měsíců (nebo to bylo týdnů) na to začala s psaním, tak vznikla Victorie Lestrange. Dcera Bellatrix Lestrange, která vyrůstala u Malfoyů a postupně dospívá. Pro fanoušky Kelly Family by měla být povinnou četbou kvůli Paddymu Dolohovovi. S trochou štěstí a naléhání čtenářů tuhle povídku možná někdy dopíše anebo přepíše.
Můj názor: Nejsem si jistá, jak moc u téhle povídky dokážu být objektivní, neboť jsem prakticky byla beta-readerem. Místy jsem i v nějaké scéně napomáhala s vymýšlením dané scény. Každopádně mě se ta povídka líbila a jsem ráda, že jsem asi jediný člověk na světe (kromě autorky), která víceméně ví, jak to mělo celé dopadnout.
Moje hodnocení: 7 z 10

Odkaz
Druhý odkaz
Ani jedno nedokončeno (možná navěky)

Mé jméno, má krev

Povídka, která měla u jedné kapitoly pár tisíc komentářů. Zprvu se zdála obyčejná, i mě zezačátku nezaujala a zažrala jsem se do ní až o nějakou dobu později. Zpočátku se jedná o dceru Pána zla, která nastoupí do Bradavic v období, kdy tam studují i Pobertové. Takový je děj prvního dílu, jejich poslední ročník, období těsně před první válkou s Voldemortem. Druhý díl začíná za doby Harryho pátého ročníku v Bradavicích. Do Bradavic nastupují dvě nové studentky, které ačkoliv to ještě netuší, jsou sestry a zároveň vnučky Pána zla. Ve třetím díle už je nová generace, Pán zla už má nějaké pravnuky a pravnučky a celkově je tou dobou v potomstvu takový zmatek, že potřebujete rodokmen, abyste se ve všech Weasleyovic a neWeasleyovic dětech vyznali.
Můj názor: První díl bych označila za lepší nadprůměr. Druhý díl byl dle mého názoru mnohem lepší. Možná to bylo i tím, že tenhle díl je delší a více se toho děje. Třetí díl bych ráda ohodnotila, ale zůstal nedopsaný a já jsem napjatá. Chci vědět, jak to všechno dopadlo. Jak to dopado s Turnajem šesti kouzelníků? Dozví se jedna pravnučka, kdo je její otec? Spárujou se některé postavy z nové generace? Moje napětí je o to větší, že na pokračování čekám už pár let. Z nudy jsme my komentující následně dosáhli přes 2000 komentářů.
Moje hodnocení: 10 z 10
Odkaz
EDIT: Nalezeno! Autorka se objevila! Nově je na Wattpadu: Odkaz 
Druhý odkaz – Bohužel, blog, na kterém byli umístěny všechny kapitoly byl zrušen. Všichni proto truchlíme a kdyby se našla nějaká hodná duše, která by měla kapitoly někde zálohované, ta mu/jí budu neskonale vděčná.

Nedokončeno

Změna pohledu

Jedna z prvních fanfiction, které jsem kdy četla. Tipuji, že autorka má velmi ráda Al Lambertovou ze seriálu Krok za krokem, neboť mi silně připomíná jednu dívku, která se bude motat kolem Siruse. Vznikne mezi nimi nějaká ta láska?
Můj názor: Myslím, že nejvíc se mi líbí asi konec povídky, který není nějak extra šťastný. Spíš mi připomíná realitu, protože v realitě se šťastně nesetkáte po letech a nepadnete si kolem krku. Něco tomu bude bránit.
Moje hodnocení: 5 z 10

Odkaz

Něco je jiné

Kategorie, ve které už není moc nových postav, nebo alespoň nejsou hlavní postavou. Prostě se něco v příběhu změnilo, ať je to podstatné či ne.

Syn pána zla

Jak by to vypadalo, kdyby se Harry najednou dozvěděl, že Lily a James nejsou jeho rodiče? Co kdyby zjistil, že jeho otcem je Tom Rojvol Radlle? No, reakce všech by asi nebyly nikterak příjemné, hlavně Harryho. Pro něj to je určitě šok a čeká ho pak složitá cesta k jeho vlastní rodině, která o něm ani moc netuší.
Můj názor: Když bych měla říct, co se mi na tom vlastně líbí, tak nedokážu říct co. Nejspíš to zpracování, vypravěčský styl, který mě upoutal. Ale rozhodně vím, co bych téhle povídce vytknula. Brumbál se mi zdál poněkud nereálně napsaný, stejně tak Harry ke konci působí jako docela slaboch. Ono i celkově Harryho narození a Lilyino těhotenství působí dost absurdně, ale s přimhouřenými očkami se to dá překousnout.
Moje hodnocení: 5 z 10
Odkaz – Nedokončeno (na další kapitolu se čeká od roku 2009)

Jak by to bylo, kdyby…

Jak by to vypadalo, kdyby Lily a James byli naživu? Kdyby Harry měl mladší sestru? Nepochybně otázka, kterou si všichni pokládají. Jací by byli naši hrdinové? Tahle povídka ukazuje život, kde Harry je obyčejný kouzelník s rodiči a mladší sestrou. Mimochodem fanoušci Dramione budou spokojení.
Můj názor: Pro mě osobně je to jedna z prvních fanfiction, které jsem kdy četla. Proto si svoji pozici v mém seznamu zaslouží. Nevím, jestli by mě dokázala stejně zaujmout i dnes, kdy už jsem několik podobných příběhů četla.
Moje hodnocení: 6 z 10
Odkaz – Nedokončeno (na další kapitolu se čeká od roku 2009)

Tajemství jednoho dne
V principu stejný děj jako ten předchozí. Rozdíl je pouze v tom, že Voldemort je pořád naživu, ale stejně tak i Lily a James. Jak to celé bude vypadat? Přežijí všichni Voldemorta? Bude nakonec Harry stát proti Voldemortovi?
Můj názor: Otázka, jak by to vypadalo, kdyby Lily a James byli naživu, bude asi věčná a bude na něj mnoho zpracování. Rozdíl oproti předchozí povídce je pouze v závěru, kde se vše vyhrotí.
Moje hodnocení: 7 z 10
Odkaz

Rodinné vazby (přeloženo z AJ)

Jak by to vypadalo, kdyby měl Harry dvojče Adriana?? Co kdyby právě tehdy onu noc, Lily a James nezemřeli a následně si všichni mysleli, že Harryho dvojče, je ten vyvolený, ačkoliv ve skutečnosti by to byl Harry? Následně by začala série tréninků Adriana a Harry by byl poněkud zanedbávaný. Následně by se o Harryho začal starat Severus, jako jeho chůva, a nakonec by si k sobě našli cestu.
Můj názor: Moc mi nesedí k Lily a Jamesovi, že by Harryho opravdu tolik zanedbávali. Stejně tak Harry by nebyl tak svědomitý, že by předčil i Hermionu. Stejně mě baví číst o tom, co všechno Harry dokáže a čekat na překvapení jeho biologických rodičů, až se dozví, co je jejich syn zač. Čehož se asi nedočkám, protože by to někdo musel napřed dopsat.
Moje hodnocení: 8 z 10

Odkaz – Nedokončeno (možná navěky)

 

Zelená a bílá
Co kdyby se Harry dostal do Zmijozelu? Jak by to nakonec vypadalo?
Můj názor: Přirovnání k Rodinným vazbám se tu přímo nabízí, jelikož Harry je taktéž tak svědomitý, že by mohl soupeřit s Hermionou. Ale přesto celkové zpracování zaostává za Rodinnými vazbami, které jsou prostě poutavější a čtivější.
Moje hodnocení: 7 z 10

Odkaz – Nedokončeno

Začátek či pokračování

Pánům Smrtijedům

Jak se dostala Belatrix ke Smrtijedům? Jak to tehdy vypadalo v Bradavicích? Autorka se zde pustila do prozkoumání doby, kdy Belatrix ještě navštěvovala Bradavice a víceméně byla ještě tou normální dívkou. Ještě nebyla zcela oddaná Voldemortovi a jeho plánům. Čtenáři by měli být rádi, že neměli nikdy možnost slyšet jednu krátkou píseň, která se vyskytuje v povídce, protože je docela chytlavá. Právě jsem si na ní vzpomněla a budu ji pracně dostávat z hlavy. Krev není voda, krev je dar. Zpívej si onesi, onesi dral…
Můj názor: Opět nevím, jak moc objektivní budu, jelikož je autorka stejná jako u Victorie Lestrangeové. Ale s tímhle dílem jsem jí moc nepomáhala. Mě samotnou by zajímalo, jak by to celé dopadlo a jestli by se objevila nějaká návaznost na Victorii.
Moje hodnocení: 7 z 10

Odkaz
Druhý odkaz
Ani jedno nedokončeno (možná navěky)

Bless The Child

Dle mého názorku je autorka převtělením George Martina v HP fandomu. Děj je tak komplexní, tak propracovaný, že Písni ledu a ohně připomíná. Jenom nezabíjí vaše oblíbené postavy… No, většinou. Připravte se na trochu tuctový začátek, ale od druhé knihy se děj parádně rozjede. Nikdy by mě kupříkladu nenapadlo, že půjde zkombinovat naše politická situace a příliš tmavšího obyvatelstva v Čechách s příběhem Harryho Pottera, ale autorka to zvládla. Popravdě hlavní záporák, obživnutý Gellert Grindewald, má natolik přesvědčivé proslovy, že mě by klidně přesvědčil, abych se přidala na jeho stranu. Povídka vás místy i donutí k zamyšlení se nad současným světem. Rozhodně se nejedná o oddechové čtení.
Můj názor: Já myslím, že ten už je očividný, ne? Prostě jedna z nejkvalitnějších a nejpropacovanějších povídek, jaké jsem četla. Jediné mínus je asi trochu tuctový a pomalejší začátek, který mě zezačátku vážně neoslovil.
Moje hodnocení: 10 z 10
Odkaz – Nedokončeno

Strach

Připravte se na příběh Harryho Pottera, který je mnohem temnější než jste zvyklý. Trio je už dospělé a většina členů Fénixova řádu je mrtvá. Voldemort vyhrál. Otroctví se stalo běžným. To všechno jenom díky tomu, že Harry Potter selhal, a právě on se nyní po letech vrácí zpět do Británie. Zdaří se mu tentokrát Voldemorta porazit?
Můj názor: Řekla bych, že je zajímavé přečíst si variantu, že by Voldemort vyhrál. Taktéž se nejedná o oddechové čtení. Ale pokud jste ochotni překousnout celou tu temnou atmosféru, tak se příběhu nedá nic vytknout.

Moje hodnocení: 10 z 10
Odkaz
Druhý odkaz
Ani jedno nedokončeno

Tati, kup nám maminku
Opomineme fakt, že Severus Snape zemřel a necháme ho přežít. Necháme ho pozapomenout na Lily, nechť si může najít ženu a mít děti. Škoda jen, že mu žena zemře a on zůstane sám s dvojčaty. Potřeboval by pomoct s jejich hlídáním. Hermiona zase potřebuje pomoct se svým studiem lektvarů. Takže si oba dva vypomůžou. Už cítíte tu atmosféru pro Snamionu?
Můj názor: Nejsem velký zastánce Hermiony a Snape, ale tady je vážně pěkně zpacováná. Příjemný oddechová romance, po jejíž dočtení jsem se chtěla praštit do hlavy, zapomenout celý ten děj a moct číst odznova.

Moje hodnocení: 10 z 10
Odkaz

Ostatní

Zbraně nejmocnějších

Nejsem si jistá, kam přesně tenhle příběh zařadit. Děj navazuje na pátý díl a přibyla tam jedna postava, která děj dost ovlivňuje, ale hlavním protagonistou je stále Harry. A co ten název? V průběhu celého příběhu se objevují různě knihy, tak zvané Zbraně nejmocnějších, které obsahují kouzla, se kterými si normální a ani nadprůměrný čaroděj jen tak neporadí.
Můj názor: Jakmile se začtete, tak se neodtrhnete. Autorka se vůbec nedrží příběhu od Rowlingové, žádné viteály se neobjevují. Za to si zaslouží pochvalu, napsat něco úplně nového a stále poutavého. Místy i vtipnějšího. Právě si vybavuji Harryho sázku s Malfoyem.

Moje hodnocení: 8 z 10
Odkaz
Druhý odkaz

Yesterday I died
Zabrusme trochu do cestování časem. Co kdyby se Poberti dostali do současnosti, do doby, kdy Harry už zničil Voldemorta a dodělává si sedmý ročník v Bradavicích.
Můj názor: Příjemná oddechová povídka. Co víc k tomu dodat?
Moje hodnocení: 9 z 10
Odkaz

Život za zrcadlem

Podívejme se na Ginny a její život v Bradavicích, zatímco trio pátralo po viteálech. Jak to s Ginny dopadne, jestliže se střetne s Malfoyem ve vlaku, zasáhnout ji dvě kouzla a následně se dostane do paralerního světa, kde je studentkou Zmijozelu? Bude si muset začít zvykat, protože všichni zmijozelští v ní budou vidět svoji kamarádku, zatímco její staří přátelé z Nebelvíru ji budou mít za nepřítelkyni. Podaří se jí dostat zpátky do svojí reality? Pozmění tahle alternativní realita nějak její pohled na zmijozelské?
Můj názor: Líbilo se mi zaměření na zmijozelské. Příběh se nezaměřuje jen na Malfoye, jako většina povídek, ale taktéž nám ukazuje, jací jsou i ostatní zmijozelští. Musím uznat, že pro Kate jsem se tady trochu inspirovala, ačkoliv žádný z těch nápadů jsem ještě nepoužila.
Moje hodnocení: 9 z 10

Odkaz
Druhý odkaz
Ani jedno nedokončeno

Tímto končím můj seznam oblíbených HP fanfiction a zároveň i svojí prokrastinaci. Čas učit se na předmět Právo a informatika. (Pokud je některý odkaz nefunkční, upozorněte mě prosím v komentáři)

Jaká byla vaše oblíbenká HP fanfiction?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *