Wattpad – místo pro špatné fanfiction

Spousta lidí v těchto dnech sepisuje, co všechno dostali k Vánocům. Měla bych se držet rutiny a napsat také něco. Takže dostala jsem k Vánocům oblečení, kosmetiku, povlečení s anglickými barvami a s vlajkou (protože jsem byla v létě v Anglii a ve studiích Harryho Pottera a ještě jsem o tom nenapsala článek, jak pořád chci), externí disk a bluetooth sluchátka. K tomu můžu ještě připsat, že z té kosmetiky to je primer od ArtDeco, který doufám konečně zabere na moje mastná víčka a možná o něm napíšu někdy recenzi, a paletku Sleek Vintage Romance, protože prostě zbožňuji Sleek, jak nikdo neví, protože to video, kde jejich paletky recenzuji jsem natočila a nikdy nesestříhala a nakonec při přeinstalaci Windowsu vymazala.
Byl by to asi docela krátký článek, nemyslíte? Přijde mi totiž zbytečné, abych vám tady nafotila svojí mikinu, triko, pyžamo, boty, obzvlášť ty bačkory, které mamka nastřihala, abych do nich dostala nohu, a nyní tam plánuje našít suchý zip, nebo něco takového. Abych to všechno nafotila, tak bych se musela zvednout, přejít celý můj pokoj (který je velký, takže je to hodně práce), prošla chodbou, přešla obývácí pokoj, vzala tátův foťák a potom hledala po domě ty kousky oblečení po domě, protože je mamka vždycky pere. To je hrozně moc práce. Ostatní blogerky asi nejsou tak líné, ale já jsem rebel.
Namísto toho věnuji zbytek článku něčemu, co nechápu. Je to komunita na Wattpadu. Já osobně si myslím, že Wattpad je užitečný pro lidi, kteří se snaží psát. Snadno přidávají kapitoly a Wattpad jim i pomáhá s vytvořením obrázků pro dané dílo. Přesto když se řekne Wattpad, tak si spousta lidí vybaví nekvalitní fanfiction o One Direction a bohužel, já asi patřím k těm lidem. Nemusí to tedy být konkrétně fanfiction o nich, i když mám pocit, že oni tam jsou nejčastějším tématem.

Nechci házet všechny tato díla do jednoho pytle, statisticky se tam musí určitě objevit nějaká kvalitní (snad), jenom já jsem jí ještě nenašla. Ne, že bych se teda s jejím hledáním snažila. Spolehlivě mě totiž odrazují taková díla, kde se autorky (předpokládám, že se snad pokaždé jedná o dívky) ani nezabývají tím, že by třeba použily při psaní enter. Tak z toho vzniká jeden velký odstavec, kde se musíte snažit, abyste si uvědomily u přímé řeči, kdo co povídá. Někdy tam dokonce někdo píše kapitoly na mobilu. To pak také odpovídá kvalitě.
Bohužel to ale nepostihuje jen fanfiction o One Direction. I knihy paní Rowlingové to postihlo, což mi vadí mnohem víc. Zrovna před pár dny jsem narazila na jedno takové dílo. Vůbec mi nevadí, že Tom Raddle tam má mladší sestru, nevadí mi ani ty incestní prvky, ale vadí mi všechny ty ostatní blbosti. Například Tom Raddle nastupuje ve 12 letech (což se v Bradavicích prostě nikdy neděje, neexistují odklady nebo něco takového) a jeho spolu se sestrou odvádí k loďkám Hagrid, kterému by tou dobou mělo být správně 9 let. Po pár kapitolách následuje přeskok do pátého ročníku, kde zjišťujeme, že s nimi do ročníku chodí i Lily Evansová, James Potter a ostatní Pobertové. Používá se tam mimochodem kouzlo „Mudly na tebe“.  Děj pak pokračuje, asi od 20 kapitol dál padne, Harry přežije a hlavní hrdinka nestárne, proto v druhé části si počká, až Harry nastupuje do pátého ročníku a nastoupí tam s ním. Ten rok je tam i pochopitelně Dolores Umbridgeová, profesor Alastor Moody a koná se něco jako turnaj čtyř kolejí či něco takového (hlavní hrdinka je pochopitelně vybrána).
Myslím, že tohle jako ukázka postačí. Že někdo napíše něco takového není až tak nepochopitelné, já jsem psala podobné blbosti v sedmi letech. Naštěstí jsem v tu dobu nevěděla o fanfiction a nezveřejnila to. Nejšílenější ale na tom všem je, že právě tahle díla jsou tam nejpopulárnější, což absolutně nechápu. Právě tohle je totiž problém tamější komunity. Kvalitnější díla tam nemají šanci prorazit, oblíbené jsou tyto nekvalitní. Po „diskuzi“ s autorkou jedné z těchto děl jsem byla včera označena za to, že jí její hlasy a pochvalné komentáře závidím. Popravdě kdybych jich měla tolik jako ona na Wattpadu, tak bych o sobě začala pochybovat, jestli náhodou není moje dílo taky tak nekvalitní (to ale neznamená, že tam nemá nikdo pro moje dílo hlasovat). Pochvalou by pro mě bylo, kdybych měla úspěch na http://fanfiction.potterharry.net/
Ale přes to všechno na Wattpadu jsem (odkaz je v menu). Možná tam bude pro vás čtení Kate o něco snazší, protože vám bude stačit kliknout jen na další část (teda až tam všechny její části přidám). Můžete tam hlasovat, pokud se vám bude líbit. Taktéž můžete hledat ta kvalitní díla a hlasovat pro ně. Třeba se nám povede změnit obecné smýšlení o Wattpadu a za nějakou dobu bude bráno jako místo, kde je kvalitní dílo po zásluze oceněno.
Nakonec všem, kteří tento článek přečetli, přeji hodně štěstí do nového roku!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *