Já, youtuberka

Hodně lidí v poslední době píše o youtube, jednom z nejdůležitějších médií v poslední době a také nejprobíranějším tématem. Dokonce i můj táta popularitu youtuberů postřehl. Předminulý týden o nich byla totiž reportáž ve 168 hodin.
Nerada se držím takových trendových témat článků a píšu o tom samém jako každý druhý. Tentokrát ale udělám výjimku, neboť tenhle článek jsem chtěla napsat delší dobu a vzhledem k Utuberingu se nyní jedná o aktuální téma. A to ani nemluvím o těch kauzách, které se v poslední době řeší (Týnuš a její sýr, peeeetatv vs. Datel a Jenis, petralovelyhair a její logo a výhružné vzkazy…)

Ze začátku jsem youtubery moc nesledovala. Před několika lety kolem mě kamarádky mluviliy o youtuberech a já jsem prostě jen krčila rameny, protože mě to nezajímalo. Raději jsem si pouštěla nějaké seriály, které mě bavily víc. Dokonce jsem se s jedním youtuberem i potkala na Festivalu fantazie. aniž bych o tom věděla, a až později mě na to upozornila kamarádka Jája. Wizardyho si prostě budu vždycky pamatovat jako Snapea z jeho hodiny lektvarů.
První youtuberkou, kterou jsem kdy začala sledovat, byla Lou z Getthelouk. U ní můžu skutečně říct, že jsem si z jejích videí skutečně něco vzala. Zhruba od svých čtrnácti let se totiž moje líčení skládalo jenom z dolní černé linky a řasenky. Nyní nechápu, jak jsem to vůbec mohla nosit po několik let. Až ve svých sedmnácti letech jsem objevila videa Getthelouk a její tutoriály k líčení mě inspirovaly natolik, že jsem se o líčení začala více zajímat. Brzy jsem si koupila primer, první dva štětce (které mimochodem používám dodnes) a obrovskou paletku stínů (na kterou nesáhnu, jak je rok dlouhý). Teď se můj líčící arzenál skládá asi z šesti paletek Sleek, čtyř Color Tattoo a zbytek raději nebudu počítat. Prakticky ve svém okolí neznám nikoho, kdo by se líčil tolik jako já. To je nejspíš tím, že mě nahé líčení nebo obyčejné linky nebaví a mám ráda barvičky.
Nedávno jsem měla příležitost se s Lou potkat naživo. Minulý týden se na Smíchově otvíral nový obchod Nyx, kde se měla objevit i právě Lou a Teri Blitzen. I když do Nyxu bych se nejspíš vydala tak jako tak. Ale Lou je jediná youtuberka, na kterou jsem byla ochotná stát tak dlouhou frontu. Vlastně jakoukoliv frontu. Už tak mě znervózňoval ten fakt, že jsem v té frontě byla možná nejstarší (nepočítám ty dospělé, které tam dělali doprovod svým dětem). Ale stálo to za to, protože jsem si mohla promluvit s Lou o tom, jak moc mě její videa ovlivnila.
Nyní ale k mým názorům na youtubery. Dnes už jich několik sleduji a není to jen Lou (ale vzhledem k tomu, jak mě dostala z mého líčení, to pro mě osobně bude vždycky Youtuberka č.1), Nechci vám tady vyjmenovávat všechny youtubery, které sleduji, protože to už by bylo ohrané. Já vám namísto toho napíšu, co musí youtuber/ka mít, aby mě dokázal zaujmout.
Já tomu říkám tzv. jiskra. Musí prostě mít tu jiskru a umět mluvit před kamerou. Častokrát může mít někdo zajímavé téma k probrání ve videu, ale jestli to neumí prodat, tak se stejně budu u toho videa nudit. Je to něco v tom způsobu mluvy. Nesmí mít monotónní hlas, měnit výšku hlasu a mluvit rychle a jasně. Šikovné střihy nejsou na škodu.
Kdo takovou jiskru má? Rozhodně Lou, Shopaholic Nicol a určitě si sami dokážete doplnit další youtubery. Patří sem prostě ti lidi, kteří dokážou mluvit tak, že vás bude bavit cokoliv řeknou.
Najdou se pak další youtubeři, kteří až tak moc tu jiskru nemají, ale dokážou to vynahradit něčím jiným. U holek z Cup of Style obdivuji především jejich profesionalitu. Z jejich vlogů neustále vidím, jak něco zařizují, snaží se neustále přijít s něčím novým a podílí se i na charitě. Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby holky jednoho dne přišly se svojí vlastní módní značkou anebo se svým parfémem.
Ale holky z Cup of Style jsou v tomhle spíše výjimka, většinou ty ostatní youtubery s „menší jiskrou“ sleduji především pro jejich názory. Takhle si získala můj odběr například Dorota Noon. Její videa nejsou zcela kvalitní a stále se podle mě má co učit (například koukat se víc do kamery a neříkat tolik „ehm“), ale stejně má můj odběr pro její názory a také ji chci tím odběrem vyjádřit svojí podporu.
Ono mezi mými odběry na youtube se najde několik začínajících youtuberů, které ráda podpořím. Je mezi nimi třeba i moje sestřenka se svým kanálem Manuju Se Elis, které je jedenáct nebo dvanáct let. Nevím, co na youtube vlastně dělá, kdy je věkově omezen až od třinácti let ale budiž, stejně ji podporuji.
Kdo si mě ale rozhodně nikdy ničím nezískal je Carrie Kirsten a Teri Blitzen. Ať mají ty holky sebevíc odběratelů. tak nedokážou mě upoutat jejich názory a ani mě nebaví jejich „jiskra“.

Jak jsem youtubovala…

Teď přijde velké odhalení. Věděli, že já sama jsem nahrávala videa na youtube? Ale těžko bych mohla sama sebe považovat za youtuberku, protože jsem natočila jenom pět videí, z nichž jenom čtyři jsem nahrála na youtube (protože páté video jsem sestřihávala tak dlouho, až jsem si nakonec přeinstalovala Windows a video vymazala).
Nemám ponětí, proč jsem s natáčením přestala. Vlastně ani netuším, proč jsem ty videa natáčet začala. Rozhodně vím, že to nebylo kvůli penězům, protože o tom, že se youtubem dá vydělávat, jsem tou dobou netušila. Prostě mě jednoho dne něco popadlo a začala jsem natáčet videa. Ať mě k tomu motivovalo cokoliv, tak si ta motivace v červnu 2015 sbalila věci, odjela na dovolenou a ještě se nevrátila. Pokud se někdy vrátí, tak možná natáčet znovu začnu. Jen nevím, jak bych natáčela tady na kolejích. Bydlím v králíkárně s tenkými stěnami.
Ale nelituji toho, že jsem si natáčení vlogů zkusila. Aspoň vím, kolik práce je s jedním videem (obzvlášť když ho točíte třikrát). Nejspíš z toho důvodu se mi nechce videa z youtube stahovat. Aspoň si moji kamarádi mohou pouštět videa v mojí blízkosti, abych pak mohla narychlo hledat nějaká sluchátka a pouštět si hudbu naplno, protože se nerada poslouchám. Kromě toho prostě nerada stahuji svoji práci, kterou jsem už jednou někam nahrála. Proto je v hloubi internetu ukrytá i jedna BDSM povídka ze světa HP psaná mnou a která částečně sloužila i jako test, jestli ji najdou moji kamarádi, kteří se mi smáli za tu erotickou pasáž, kterou jsem napsala v první kapitole Kletby. Zatím ji nenašli. Takže nemám ponětí, proč tu na ní teď upozorňuj i usnadňuji jim to.
Na závěr vám ukážu jedno moje video, které je asi nejpovedenější. Taky je to právě to, které jsem točila natřikrát.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=G3QfEcwly9s?feature=player_embedded]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *