Bradavické koleje a jejich spory

Pottermore se spolčil s Facebookem. Vytvořili kolejní masky/rámečky k profilovým obrázkům na Facebookem.

Co to především znamená? Teď víceméně u všech lidí na Facebooku vím, z jaké jsou koleje.

Co dalšího to znamená? Potterheadi teď zásadněji řeší kolejní příslušnost a nevraživosti mezi nimi.

Jaká jsem kolej?

Nejzákladnější otázka, kterou si položí každý Potterhead. Jaká je na to nejčastější odpověď?

Udělej si test na Pottermore. A je to částečně i správná odpověď, protože ten test vám může hodně pomoct. Ale nedoporučuje se ten přímo z Pottermore, protože ten je osekaný. Existuje další, kde jsou všechny otázky, a kde vám i vyjde procentuálně, jak moc do které koleje patříte. Častokrát se může stát, že se budou u někoho dvě koleje lišit jen o dvě procenta.

vystrizek

Jenže to ještě neznamená konec. Teď přijde nejtěžší část. Musíte se rozhodnout. Pokud jste totiž absolutně znechucení z výsledku, který vám vyšel, nemusíte do té koleje patřit. Můžete si vybrat jinou. Zařazovací klobouk totiž k vašemu přání přihlédne.

Nakonec vám prozradím ještě jedno tajemství – vaše kolej se může změnit. Lidé se totiž v průběhu života mění. Já jsem například bývala ještě na střední Havraspár. Tehdy mi to potvrdil i ten test. Jenže pak jsem šla na vysokou, nějak mi nešla, tak jsem si pak v létě na Festivalu fantazie řekla, že za trest budu ten rok Zmijozel. Stejně jsem k němu trochu inklinovala a byl moje druhá možnost. O měsíc později jsem si pak zkusila udělat znovu test a světe div se – mě vyšel Zmijozel. A jsem v něm doteď. Mám i zmijozelskou šálu, čepici, rukavice, kravatu a moje facebooková dealerka se mi poohlíží po hábitu.

Takže dbejte na test, ale rozhodněte se vlastní hlavou. Ale nedělejte si s tím takovou hlavu… Není to na celý život. Minimálně asi jenom do doby, než si nakoupíte kolejní vybavení. Anebo buďte takový cvoci jako já a zvažujte koupi vybavení i z druhé koleje, ať jste v oblečení barevně variabilnější.

Jaká kolej je nejlepší?

Pochopitelně přece Zmijozel.

Ne, dělám si srandu. Každá kolej má něco do sebe.

Nebelvírtenor

O tom osobně prohlašuju, že už je out. Minimálně na Festivalu fantazie byl loni nejvíce hatovaný. Ale to je tím, že nám ho prostě cpali skrz Harryho hodně. Hlavně prodejci v Primarku nějak netuší, že existují i jiné koleje.

V podstatě to jsou ti odvážlivci, někdy i cvoci, co se do všeho vrhají po hlavě. Jestli někdo udělá nějakou šílenost – například bažinu přes celou chodbu, totálně šílený ohňostroj nebo se prostě v zimě rozhodl přeplavat řeku, aby vyhrál sázku – pak to byl určitě Nebelvír.

Mezi jejich špatné vlastnosti patří jejich vychloubačnost. Jak se do všeho hrnou, tak se to pak neustále probírá. Nezřídka to vytahují oni sami.

Další studenti z jiných fandomů: Serena Van Der Woddsen, John Watson, Mulan, Rapunzel, Merida, Pocahontas, Dean Winchester, John Winchester, Jody Mils, Allison Argent, Derek Hale, Scott McCall, John Diggle, Deadshot, Roy Harper, Iris West Allen, Barry Allen, Quentin Lance, Kirk, Uhura

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=HGjVXzI2g4M]

52387f2bbc1c3cd86398513871785307Havraspár

Ach, moje bývalá kolej.

Prakticky je to nejméně komplikovaná kolej. Minimálně kolen ní nejsou žádné dohady a všichni s nimi vycházejí v pohodě. Maximálně je označují za šprty.

Patří sem častokrát ti, kteří mají rádi knihy. Jsou perfekcionisté, mají rádi plánování. Častokrát tu najdete i nějaké spisovatele.

Jejich špatnou vlastností bude nejspíš někdy až přílišná sebestřednost. Hodně si o sobě myslí, že každý výjimečný a úspěšný kouzelník, především nějaký vynálezce či podobně, studoval právě v jejich koleji.

Další studenti z jiných fandomů: Dan Humphrey, Vanessa Abrams, Sherlock Holmes, Jasmína, Tiana, Belle, Elsa, Sam Winchester, Kevin Tran, Lydia Martin, Stiles Stilinski, Felicity Smoak, Martin Stein, Ray Palmer, Enchantress, Caitlin Snow, Katana, Spock, Sulu

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=VXTxR28ZAVY]

Bohužel, havránci, jako jediní od nich nemáte videoklip. Finanční problémy a jedna z těch hlavních (Ginny) od nich odešla. Takže jediné co existuje, jsou tyhle nahrávky. Tady se na ně můžete podívat přitom zblízka.

Mrzimortumblr_n2hm782mk41tqs1heo1_250

Já osobně je někdy nazývám popelnicí. Je to z prostého důvodu – jsou prostě hodně podceňovaní a opomíjení. Jejich kolej není přesně definovaná. Berou prostě každého, kdo k nim chce.

Jsou prostě přátelští ke všem. Žádní xenofobové. Nedělají rozdíly mezi lidmi. Jsou to prostě takový hippiesáci v Bradavicích. (Mám podezření, že by se u nich dala sehnat tráva… či nějaké další hustější bylinky.)

Častokrát si z nich ostatní dělají takové ořezávátko. A přitom oni jsou prostě všichni všude, staví se na tu dobrou stranu a… tady si dovolím pár citací z fanfiction Brumbálova armáda a rok temnoty:

Neville se zamračil. „Co tím myslíš?“

„No, totiž, kvůli našemu milému Fideliovi pochopitelně nikdo není schopen o ničem mluvit nahlas, ale dohady a fámy se rozšiřují a já sám jsem za poslední dobu dostal hodně dotazů. Vypadá to, že máme u nás ještě o trochu víc těch, kteří se chtějí přidat.“

„Proč by tohle měl být problém?“ zeptala se Ginny.

Ernie ze sebe vydal nervózní zasmání. „Myslím, že by si někdo mohl všimnout, kdyby se každý mrzimorský student od čtvrtého ročníku výš v tu stejnou dobu každý týden nebo i častěji vypařil.“

„To jako všichni?“ Neville byl ohromený.

„Všichni až na šest lidí, abych byl přesný. A těch šest je v Bradavicích tenhle rok nových, před tím, než se výuka stala povinná, se učili doma.“

„Ale… všichni?“

Jeho nevíra Ernieho zřejmě dost urazila a on si zkřížil své silné paže přes hrudník a vysunul bradu, jako kdyby vyzýval ostatní, aby se mu také opovážili nevěřit. „Všichni ti, kteří jsme tu byli pro Cedrika Diggoryho.“

Neville se začervenal, rázem se cítil totálně pitomě. „Promiň. Měl jsem…“

„To vy jste obvykle ta kolej, ze které se rodí hrdinové, nikdo nebude předstírat, že ne.“ Ernie věnoval Ginny a Nevillovi uctivé malé přikývnutí hlavy. „Ale Cedric byl náš a byl zatraceně úžasný! Statečný, chytrý, hezký… každý říkal, že byl to nejlepší, co se z Mrzimoru za posledních padesát let zrodilo, a to samo o sobě nevypovídá tak málo, jak byste si mohli myslet. Mrzimorští například obdrželi víc Merlinových řádů než nebelvírští, víte to? Možná se cpete do přední linie, kdykoliv vypukne boj, ale my jsme ti, kteří nikdy ani nepřemýšleli o tom vzdát se, bez ohledu na okolnosti.“

A ještě druhá citace z jiné kapitoly:

Neville se odmlčel a poznamenal si své instrukce na pergamen, pak se otočil ke svému poslednímu Komandantovi. „Ernie, budu k tobě naprosto upřímný… jediný důvod, proč byl Zmijozel vítězem Famfrpálového poháru všechny ty roky, než se stal Harry naším chytačem, je ten, že hrají špinavou hru. To vy, lidi, jste byli vždycky ti nejlepší sportovci.“

„Na klicích,“ podotkl Ernie, „není nic světového, mazaného, ani extra znalého.“

„Přesně. A boj není v podstatě o ničem jiném než o běhu a uhýbání, stejně jako o kletbách a kouzlech.“ Neville s menšími obtížemi polkl svou pýchu a mezi palcem a ukazováčkem jedné ruky sevřel svůj špek na břiše, aby dostatečně dokázal druhému chlapci svou myšlenku. „Nejsem už to buclaté malé dítě, jakým jsem býval, ale nejsem ani v nijak skvělé formě. Spousta z nás není. Chtěl bych, aby nás mrzimorští připravili do formy vhodné pro boj. Nikdo nepotřebuje zemřít jen proto, že nemá dostatek dechu na použití Štítového kouzla.“

Ernie se zabořil zpět, protáhl si své svalnaté paže a prokřupl klouby. „Doufám, že jsi připravený být naprosto rozbolavělý, kámo.“

Myslím, že už je docela jasno v tom, jací Mrzimorové vlastně jsou. Strkají nos všude, ale jsou tak nenápadní, že si jich nevšimnou. Možná proto, že se kamarádí s každým.

Nakonec musím podotknout ještě jednu věc – mrzimorský společenská místnost je hned vedle kuchyně. To přesně odpovídá jejich povaze. Hlavní je být doma v teple, mít po ruce hodně jídla a o nic se nestarat (tak trohu jako většina hobitů)…Tedy, dokud je nepotřebují někde jejich kamarádi.

Co bude jejich špatnou vlastností? Pravděpodobně jejich plachost a nesmělost, kvůli které bývají tolik podceňování a nedostává se jim tolik uznání, kolik by si zasloužili. Jediná kolej, které by troška sebestřednosti prospěla.

Další studenti z jiných fandomů: Nate Archibald, Dorota, Rufus Humphrey, Mrs. Hudson, Popelka, Sněhurka, Anna (z Frozen), Ariel, Aurora, Škyťák, Bobby Singer, Castiel, Gabriel, Kira Yukimura, Stiles Stilinski, Laurel Lance, Harley Quinn, Kara Danvers, Tommy Merlyn, Bones, Scotty, Lucy Pevensie, Primrose Everdeen, Johana Reyes, Grover Underwood

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=gOxwo8TUQok]

original

Zmijozel

Jak se říká, borec na konec, aneb moje (současná) kolej přichází.

Jedna klasická fáma – Zmijozel je ta nejhorší kolej, jsou tam samí zlí, praktikují černou magii atd. Kecy a pomluvy, které ostatní koleje říkají kvůli Voldemortovi.

Ne, kdepak, takový Zmijozel není. Vynechte i ten fakt o čistokrevnosti, protože to je taktéž jenom jedna velká kamufláž. Do Zmijozelu přijímají ctižádostivé. Dovolte mi zde další citaci, tentokrát fanfiction Bless the Child:

„Mýlíš se, Joshuo Grangere, zmijozelská kolej nevznikla pro špatné lidi,“ uslyšel najednou hlas klobouku. Trhnul sebou a klobouk hned vrátil na poličku.

Klobouk ale nahlas pokračoval: „Každý člověk má mnoho stránek, jedna však převládá. Při zařazování odhaduji nejsilnější vlastnost kouzelníka a podle toho určím kolej.“

„A podle čeho teda zařazuješ do Zmijozelu? Tam přece byli všichni zlí kouzelníci.“

„Tam byli především úspěšní kouzelníci. Samozřejmě, že talentovaní kouzelníci jsou i z jiných kolejí. Ale výjimečně úspěšní kouzelníci byli vždy ze Zmijozelu,“ odpověděl klobouk. „A ty bezesporu můžeš být velmi úspěšným kouzelníkem. Máš to v sobě. Jsi inteligentní i magicky nadaný. Máš předpoklady i silnou vůli. Nechtěl jsi být snad vždy a ve všem nejlepší?“

Joshua se mračil a přemýšlel. Pak zavrtěl hlavou a rozhořčeně namítnul: „To není pravda. Úspěšní kouzelníci byli i z jiných kolejí. Třeba Albus Brumbál…“ podíval se na portrét bývalého bradavického ředitele.

„Joshuo,“ vložil se Brumbál do hovoru, „děkuji ti, ale Moudrý klobouk má pravdu. Záleží samozřejmě na tom, co si představíš pod pojmem úspěšný.“

„No, silný, že hodně umí, hodně znamená, dosáhne toho, co chce, že může věci ovlivňovat podle sebe a nemusí poslouchat…“

„Správně, chlapče, popsal jsi to, myslím, velmi přesně. Já bych doplnil, že dosáhne nejvyšší možné pozice, ke které má schopnosti a po které touží. Někdo může být velmi úspěšný, když se stane učitelem, jiný, když má velké sídlo a majetek, jiný, když je slavným novinářem. Zřejmě pro velké množství lidí by byla pozice ředitele školy velkým úspěchem, ale domníváš se, že to bylo maximum mých schopností?“

Joshua zavrtěl hlavou. „Harry říkal, že jste byl největší kouzelník, mocnější než Voldemort. A že vám jednou nabízeli i funkci ministra čar a kouzel.“

„Ve skutečnosti to bylo vícekrát,“ podotknul skromně Brumbál. „Ale pochopil jsi to?“

„Vy si myslíte, že jste nebyl úspěšný, když jste se nestal ministrem?“

„Ano, v jistém významu tohoto slova ano. Záleží samozřejmě na tom, jak definuješ úspěch. Ale pokud se přidržíme tvé definice, tak bychom to tak říct mohli. Důvodem bylo, že jsem neměl jednu vlastnost tak silnou, jak by bylo potřeba, i když i tak byla bezesporu dost silná. Možná až příliš. Nebyla však mou hlavní stránkou, Moudrý klobouk mě proto do Zmijozelu nezařadil. Napadá tě, o kterou vlastnost se jedná?“

„Vůle vyniknout? Ctižádostivost? Touha po moci?“

„Ano. Ctižádostivost je základní ctností Zmijozelu.“

„Ctností? To, že je to dobrá vlastnost?“

„Žádná vlastnost není sama o sobě jen dobrá nebo špatná, Joshuo. Důležité je, jaká je celá osobnost člověka, jak jsou jednotlivé vlastnosti vyvážené, zda jsou přiměřeně silné. U skutečně moudrých lidí nezáleží vlastně ani tak na tom, jaká vlastnost byla původně dominantní a do jaké koleje byli proto zařazeni. Moudří jsou totiž ti, kteří dosáhli vyrovnanosti všech svých stránek. Ctnost je střed mezi dvěma krajnostmi. Vezmi si třeba ctnost Nebelvíru, statečnost. Příliš mnoho odvahy, která nebere v potaz všechny okolnosti, může vést ke špatnému výsledku, stejně jako když jí je příliš málo. Odvaha je středem mezi zbrklostí a nerozvážností a opatrnickou zbabělostí.

A se ctižádostivostí je tomu stejně. Její absolutní absence udělá i z nadaných lidí jen slabochy, kteří se nechávají unášet proudem, aniž by někdy našli vůli použít vesla. Ctižádostivost je však víc než jen touha po úspěchu, po moci. Je to schopnost i ochota jít k cíli bez ohledu na překážky. Někdy bohužel bez ohledu na cokoli. Ctižádostivost je špatná tehdy, když není v rovnováze s dalšími hodnotami. Když si stanovíme špatné cíle nebo když dobrými cíli ospravedlňujeme nedobré prostředky. Touha po úspěchu, po moci, která není korigovaná úctou k druhým, láskou, může udělat z lidí taková monstra, jako byl Voldemort. Rozumíš?“

Joshua přikývnul. „Takže být ctižádostivý neznamená být zlý,“ chtěl se ještě ujistit.

„Ne, neznamená. Ale dej si pozor – ctižádostivost je nejkratší zkratkou ke zlu, kterou znám.“

Takže tady máme tu nejzákladnější vlastnost Zmijozelu – ctižádostivost. To jsou ta semínka Velikosti, která vyhledával sám Salazar Zmijozel. Nehledal talent, ale odhodlání stát se velkým.

Neobávej se velikosti: někdo se velikým narodí, někdo se velikým stane a někomu spadne velikost do klína.

Popravdě pokud chcete více přijít na chuť Zmijozelu, tak doporučuju začít číst celou povídku, abyste přišli na to, jaký je vlastně její vnitřní řád. Oproti jiným kolejím dost zvláštnější. Panuje tam například pravidlo: Co se stalo ve Zmijozelu, zůstane ve Zmijozel. Zmijozel si řeší své problémy sám. Odtud pochází ta naše tajemnost. On je prostě sám o sobě dost komplikovaný. Musíte k nám prostě patřit, abyste nás pochopili.

A vzhledem k tomu, že od nás občas vypadne nějaký ten černokněžník, je potřeba zmiňovat špatné vlastnosti nebo si je domyslíte sami? Prostě to občas někdo trochu přežene a snaží se ovládnout svět… Ale už nám začínají tlouct do hlavy, ať to neděláme. Uspět se dá prý i bez zabíjení. Možná to tak zkusím.

Další studenti z jiných fandomů: Lily Van Der Woddsen/Bass/Humphrey, Jenny Humphrey, Blair Waldorf, Chuch Bass, Georgina Sparks, Bart Bass, Mycroft Holmes, Jack Frost, Crowley, Ruby, Malia Tate, Jackson Whittemore, Oliver Queen, Jokes, Sara Lance, Nyssa al Ghul, Amanda Waller, Thea Green, Malcolm Merlyn, Kapitán Bumerang, Khan

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=_2izAotP9go]

Kolejní nevraživost

Jak to tak bývá, někdy se hádáme s ostatními kolejemi. Třeba která kolej je ta nejlepší. Nebelvír se rád vychloubá svými skutky, Havraspár dovednostmi a znalostmi, Mrzimor je radši zticha a Zmijozel občas pouští hrůzu… Ale to k tomu prostě patří.

Já osobně se nejraději navážím do Mrzimoru, že je taková popelnice. Anebo že jsou mrzáci či vylezli z mrazáku. O Nebelvíru zase říkám, že je out. Na Havraspár nic nemám, však jsem k nim taky patřila.

Ale nic z toho nemyslím až tak vážně. Je to takové přátelské pošťuchování. Vím, že každá kolej má v jádru svoje dobré vlastnosti. Konec konců, sami bychom na tom světě být nemohli. Však taky posledně na LARPU jsme uzavřeli mi zmijozelští pakt s mrzimorskými, zatímco havraspárští s nebelvírskými. (Vzhledem k tomu, že si tam mrzimor plánoval příště vařit, se snažím si s Mrzimorem ty dobré vztahy udržet.) Ale nikdy bych se od nikoho neodvrátila jenom proto, že je třeba z Mrzimoru či Nebelvíru.

Takže se pošťuchujme, neberme to vážně, ale všeho s mírou.

Všichni jsme Potterheadi a až na Bradavice bude útočit další černokněžník, budeme všichni bojovat (s trochou štěstí na stejné straně)!

4 Replies to “Bradavické koleje a jejich spory”

    1. děkuji je hezké slyšet milá slova na adresu nás z mrzimoru..vážím si jich..však vám rádi pomůžeme-až příjde pravý čas,jež ostatní koleje (hlavně nebelvír-ti se do všeho vrhaj přímo po hlavě)nepoznají…všechno má svůj čas..být aktivním extrovertem má hodně své rizika-hlavně zdravotní-neboť jsou sice rychlí,akční-ale přepínají se a jsou nedbalí a jejich práce podle toho taky vypadá a také vystresovaní..dnešní doba doporučuje spomalit,relaxovat třeba v přírodě,u dobré knihy nebo filmu,dělat třeba jogu..rozhodně,ale nejsme hloupí(číst a psát umíme jako každý ostatní) jen nejsme tak ambiciozní a sebevědomí,aby jsme svoji inteligenci dali najevo

  1. Máš to hezky napsaný ale příjdemi trochu neuvážený psát že jiné koleje než ta tvoje jsou hroznéí neboli o nich říkat že jsou popelnice nebo out…Hledáš špínu na ostatní koleje ale na ty svoje už ne asi o nich víš ale nebereš to tak protože tvoje kolej je nej viď jde to poznat jak píšeš 🙂 Jde vidět že patřáš do zmijozelu. xDD Nechci tě naštvat ale příjde mi to trochu hloupé…Jinak je to krásné napsané…Nemám předsutky proti zmijozelu….Promiň můj názor….Nechci urazit!

    1. Promiň, ale myslím, že jsi trochu nepochopila, co jsem se snažila napsat. Jak píšu, je to přátelské pošťuchování. Něco jako když se popichuju s bráchou.
      A vzhledem k tomu, že Zmijozel umí být krutý a zlý a častokrát si lidi myslí, že tam jsou zloduši… Má snad cenu rozebírat něco, co každý ví?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *