Spencer Hastings nebo Spencer Drake?

S posledním dílem seriálu Pretty Little Liars přišlo velké odhalení. Mary Drake přiznala, že je Spencer její dcera, zatímco ji držela postřelenou v náručí (to, aby to bylo, patřičně dramatické). Ale vzhledem k tomu, že já a nejspíš většina lidí předpokládá, že Spencer přežije, víc nám vrtá hlavou, jestli je tohle odhalení pravdivé. Může to být? A jaké byly náznaky v seriálu?

Otec Spencer a pravděpodobná adopce

Že je Peter Hastings nevěrný své ženě se už ví od odhalení biologického otce Jasona. Takže Peter Hastings měl aférku s Jessicou DiLaurentis. Vzhledem k rivalitě Mary a Jessicy se pak nabízí varianta chtěné/nechtěné záměny.

Takže bylo, nebylo, někdy před rokem 1987 se museli dát dohromady Peter s Veronicou, protože se jim narodila Melissa. V roce 1988 musel mít Peter aférku s Jessicou, protože v červenci 1989 se narodil Jason. Zda se následně o tom už tehdy dozvěděla Veronica, svoji aférku ukončili anebo v ní následující roky potají pokračovali je záhadou. Vsadila bych na to, že víceméně ukončili. Mezitím měla Mary s někým Charlese narozeného 1988 a ten byl poté předán Jessice.

Nicméně v roce 1993 Peter zvažuje opustit Veronicu a vydává se za Jessicou. Jenže namísto toho vchází na scénu Mary, která se vydává za Jessicu, aby sestře uškodila. Vyspí se s Peterem. Možná se takhle setkají i víckrát než jednou. Každopádně někdy se to provalí, ale už je stejně pozdě, Mary je v tom. Pak se narodí někde v léčebně Spencer a adoptují ji Hastingsovi. Peter přitom pravděpodobně ani neřekne Veronice o tom, že to je jeho vlastní dcera. Chtěli prostě další dítě a Veronice se nedařilo znovu otěhotnět.

Anebo je možné, že Veronica o otcovství Petera věděla, ale pak se mi nezdá adekvátní její reakce v 5×05, kdy pronesla: “I’m leaving your father, and you’re coming with me.“ Spencer by jí musela sakra hodně přirůst k srdci, aby se dokázala přes to všechno přenést.

Tímto jsme zakončili možný příběh, jak to vlastně bylo. Teď jenom vzít lupu a začít hledat náznaky pro tuhle teorii. Sherlocku, jsi potřeba!

První setkání (7×01)

Prakticky hned poté, co se Mary veřejně odhalila, byla Spencer první, za kterou se vydala. Ono, pokud máte někde dítě, ke kterému jste se nemohli pořádně přiblížit, tak logicky se za ním vydáte hned, jak budete moci.

Při tom rozhovoru mluvila se Spencer o tom, že mají hodně společného. Taktéž prozradila Mary Spencer, že se už potkaly, když byla hodně malá a pravděpodobně si to nepamatuje. No, kdo by si taky pamatoval svoje narození?

Při odchodu řekla Mary taktéž Spencer, že její exmilenec s ní nemluví -> čili Peter Hastings. A taky ať se zamkne. Prostě starostlivá matka.

Ale bylo to opravdu jejich první shledání?

Protože je tu jedna scéna z nějakého dílu, kterou v seriálu nejsem schopna najít, ale někde tam je, kde je Jessica DiLaurentis ve Spenceřině pokoji a vypadá to, že ji chce napadnout. Anebo to byla Mary Drake chystajíc se ji oslovit? Ale nápadné je v té scéně i náhlý příchod Veronicy. Do té doby tam nebyla a v moment, kdy by biologická matka Spencer ji mohla oslovit, osloví ji Veronica, která je tam náhle místo ní. Biologická matka za adoptivní. Ale tohle není jediná scéna, kde se takhle staví Mary a Veronica. Už při rozhovoru se Spencer je tam záběr, kdy má Mary za hlavou Veronicu na volebním plakátě.

 [youtube https://www.youtube.com/watch?v=X6Tzph0Ra7g]

Podobnost Mary a Spencer

To, že mají podobné vlasy, je podle mě poznat na první pohled. Tvůrci mohli Mary dát podobné vlasy, jako měla Jessica, ale zvolili tuhle barvu. Buďto jako vodítko anebo nás to má jen zmást.

Jejich dalším společným pojítkem je káva. Mary přiznala při rozhovoru se Spencer, že má kávu ráda. Spencer je na druhou stranu známá tím, že pije hodně kávu. Náznaky pro to byly po celém seriálu. Stejně tak i to, že má Spencer hodně ráda chytré knížky, ideálně v cizím jazyce. Přesně takovou sbírku měla i Mary, když jí procházeli její věci.

Caleb (6×14, 8:15): „Spencer, I promise you, that I will not come between you and your relationship with caffeine.“

A že obě dvě měli problémy se sestrami je očividné. Spencer s Melissou soupeřila na začátku seriálu, pak už spíš odhalovala její tajemství. Dostáváme se přitom i k tomu, že Jessica nikdy neměla ani moc ráda Spencer. Vždycky si myslela, že by mohla Alison ubližovat, šikanovat ji a prostě Spencer nevěřila. Pokud je Spencer opravdu dcerou Mary, tak se to tím vysvětluje.

Spencer a Mary se podobají i ve sklonech k násilí. U Mary víme, že to měla napsané ve své zprávě v Radley. U Spencer násilné chování můžeme dohledat například v díle 3×19, když napadla Monu. Pak ve flashbaccích 4×24 a 4×23 z té velké záhadné noci. Spencer tehdy vyházela a poničila Melisse hodně věcí a později málem napadla Alison lopatou. Ale tou dobou byla na práškách.

Spencer byla ze všech lhářek vždycky psychicky nejlabilnější. Když se dozvěděla o Tobyho „zradě“, tak stihla pomalu mít něco s Andrewem, napadnout Monu, vyzradit tajemství Ezrovi. Ale nakonec stejně skončila v Radley po Tobyho „smrti“. O sérii později se zase vrátila problémům s prášky. Asi aby měla náskok před Mary.

Narození dítěte

Díky návštěvě holek jednoho doktora v 7×08 máme detaily o narození druhého dítěte. „That baby was a fighter. Underweight, but tenacious.“

Z toho víme, že dítě trpělo podváhou. Podle mého zdroje se z toho může vyvinout hypoglykemie (tato informace je neověřená) a u Spencer víme, že trpěly nedostatkem cukru v krvi.

Spencer (1×15): „We both know what happens when my blood sugar drops.“

Toby (4×07): „I’m not driving back to Rosewood with low-blood-sugar Spencer. That’s worse than no-caffeine-Spencer.“

Potom taky víme, že dítě je vytrvalé (tenacious). Čirou náhodou zrovna to Spencer řekl Toby díl předtím.

Toby (7×07): „I loved about you. Your tenacity, your…“

Při celém tom rozhovoru se i zajímavě střídají záběry kamery u doktora a Spencer tak, jakoby rozhovor probíhal právě mezi nimi. Obzvlášť když říká: „You can’t deny human’s nature. You always return to family in the end.“ Spencer se přitom tváří tak zvláštně a koncem dílu se dívá na rodinné fotky, jakoby se chtěla ujistit, že je všechno v pořádku. Že by už začínala něco tušit? Chytrá je na to dost.

A nakonec dítě bylo zabalené v modré dečce, když ho ve flashbacku odnášely. Možná přímo i v té, která je na pozadí fotky miminka Spencer, když si v tom díle prohlíží rodinné fotky.

Garret to věděl

Garret Reynolds, který byl zabit Wildenem na Halloween těsně předtím, než Spencer a lhářkám vyzradil všechno, co věděl. Je tu šance, že věděl i o pravém původu Spencer.

Ve 3×02 prohlásil „Spencer, somebody you know well has you completely fooled. People lie, but medical records don’t.“ Jsou to záhadné řeči, ale doteď nevíme, o kom vlastně mluvil. Mohla by to být CeCe, kdyby ji tou dobou už znali. Ta přišla až o pět dílů později. Mohla by to být Melissa, která kdysi pohřbila Bethany zaživa v domnění, že to je Alison zavražděná Spenceřinou rukou, a následně o tom lhala. Anebo mohl mluvit o celé té situaci se Spencer a její adopci. Tohle by totiž i vysvětlovalo, proč následně Veronica se stala jeho obhájkyní.

Ve 3×13 těsně před svou smrtí pak prohlásil, že Spencer chtěl udržet v bezpečí. Proč by ona potřebovala udržet víc v bezpečí než ostatní? Nejspíš kvůli tomu, že prakticky byla sestřenicí Alison. Anebo byl do ní Garret prostě jen zabouchlý.

Dohady Charlotte a Melissy o Spencer

Pravděpodobně ano. Už v Dollhouse to byla Spencer, která se dostala do vzpomínkové místnosti, kde hrála hudba. Viděla tam video z dětství, kde byl Charles, Jason a jejich sestra. Ale která? Alison nebo Spencer? Mladší sestra sedí na obě z nich. Mohlo to být těsně předtím, než byla Spencer předáná adopci a k Hastingsovým. Vysvětlovalo by to, proč tam bylo to video pro Spencer nachystané. Proč by tam jinak bylo připravené na stříbrném podnose?

Vzápětí se objevila Charlotte v masce, pravděpodobně se chystajíc ji odhalit pravdu. Sakra, Mono, proč jsi tam musela vlézt? I sama Spencer pak prohlásila „..there was something what was very familiar… It was like when you meet a pen-pal or like cousin or somebody that you knew when you vere really little.“

Mohlo by to být i téma rozhovoru mezi Charlotte a Melissou tu noc, kdy zmizela Alison a Bethany. Jason ve 4×23 vzpomíná, jak se tehdy vzbudil a viděl je se spolu se bavit. Charlotte nejspíš chtěla říct Spencer pravdu, ale Mellissa nechtěla. Ta rozhodně musela vědět o adopci Spencer, protože jí bylo tou dobou už šest let. Stejně tak si mohla pamatovat i Charlese.

 

Narození Melissy 1987
Narození Charlese 21. května 1988
Narození Jasona Červenec 1989
Narození Spencer 11. dubna 1994
Narození Alison 6. června 1994
Odchod Charlese do Radley Jaro/léto 1995

Soudím tak podle flashbacků, kde Alison očividně nebyla už novorozenec, ale zároveň bylo venku už docela teplo

Podle téhle tabulky bylo Melisse v době jeho odchodu do Radley cca 8 let. Jsem silně přesvědčená o tom, že by si takhle velká zapamatovala děcko od sousedů. I když nechápu, jak se jim povedlo šestiletému Jasonovi nakukat, že Charles byl imaginární kamarád.

Jedno poslední vodítko o Charlotte – starší sestře je v díle 4×22. A alias Charlotte tam šije svatební „kosterní“ šaty za doprovodu písničky „Hey little sister“. V dalším díle 4×23 má Spencer právě tyhle šaty na sobě.

 [youtube https://www.youtube.com/watch?v=N-vUden_2vc]Třetí dítě?

Je tu i možnost třetího dítěte Mary Drake. Může to být třeba Bethany Young a její otec by pak mohl být i otcem Charlotte. I když nevím, jak by Mary stihla porodit jemu Bethany a Peterovi Spencer v krátkém čase. Je tu i možnost dvojčat, ale nedokážu přijít na to, proč by Bethany daly pryč. Do teorie třetího dítěte se raději moc nepouštím, protože pokaždé z toho začíná být mindfuck a moje hlava je zmatená.

A protože mi tenhle článek trval napsat až moc dlouho, tak asi za minutu má premiéru season 7B, kde bychom měli začít postupně odhalovat pravdu. Já osobně doufám, že tohle se Spencer je pravda, protože jestli se zase ukáže, že je nakonec všechno jinak, tak to bude otravné. Radši bych viděla, jak to začne do sebe všechno zapadat.

EDIT: Jo, měla jsem pravdu.

5 Replies to “Spencer Hastings nebo Spencer Drake?”

  1. Proboha 😀 Já jsem tak ráda, že jsem to přestala sledovat, protože je tak neskutečně zamotané a nechápu, kde bereš čas a energii se prokousávat x sériemi nazpět a dohledávat věty nebo co měl kdo na sobě, které by potvrdili momentálně nastrčenou teorii od tvůrců seriálu.
    Spencer jsem měla vždycky ráda, její postava mi ze všech lhářek přišla nejzajímavější a líbilo se mi, jak byla chytrá a do všeho zapálená.

  2. Abych pravdu řekla, už se v tomto seriálu vážně neorientuji. Tolik načatých teorií, které nějak podivně vyčpěly nedořešené, tolik lidí, kteří se objeví a následně hned zmizí. Už tomu nerozumím a ve všech těch převratných informacích mám opravdu nepořádek. Tvůrci seirálu musí být dle mého názoru schizofrenní, jinak si to nedokážu představit. Seriál sleduji, ale spíše už jen ze setrvačnosti a chci vědět, kdo za tím celou dobu stojí. Ale osudy lhářek mě nechávají chladnou.

    1. Nedivím se ti. Osobně si myslím, že to až moc natahovali. Já teď jenom čekám, jestli to všechno nějak geniálně zapadne do sebe a všechno bude dávat smysl i se všemi náznaky z minula anebo to bude někde kolísat. Bojím se, že to bude spíš to druhé a některé otázky zůstanou pořád nezodpovězené (například ta část s Garettem).

  3. Bože! Musím uznat, že tvá teorie dává smysl, ale moje hlava to nebere a já jsem už ztracená! 😀 Myslím, že v 7×11 bylo řečeno, že to Mary Jessice udělala schválně a Peter nevěděl, že to není Jessica, ale že to je Mary. Dneska jsem viděla 7×12 a Addison? Haló! Co dělá tak 15tiletá holka tam! To je už na hlavu! Podle mě PLL mělo skončit ještě před tím after 5 years, kdy odhalili Charllote a konec. A A.D. mi to přijde až moc komplikovaný. Ale jsem zvědavá, jak to nakonec všechno dopadne!
    Těším se na tvůj další PLL článek! <3

    ——————————————————————-
    Také mám blog a udělala by jsi mi největší radost, kdyby ses podívala! <3 Budu nejšťastnější člověk na světě! <3 Tvůj blog je úžasný a určitě se sem budu vracet! Hned tě jdu sledovat na všech sociálních sítích, liknout facebook stránku a přidat se mezi tvé pravidelné čtenáře! 😀 Jsi moc milá a sympatická! <3 Jen tak dál! <3
    Přeju ti mnoho štěstí, lásky a úspěchů! <3 🙂
    S láskou
    ♥JORIES♥

    http://basic-whitegirl.blogspot.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *