Tři a jeden konec Star Wars: Návrat Jedi

Jen málo filmů má tolik konců jako Star Wars: Návrat Jedie.

Jen velmi málo lidí ví o tom opravdu původním a ještě míň lidí ho opravdu vidělo.

Pro začátek vám prozradím jeden spoiler – Impérium bylo poraženo, Darth Vader vše na poslední chvíli zachránil a nakonec zemřel. Teď všichni slaví a má to různé podoby.

1983

Zrovna před chvílí, když jsem pátrala po pravém originálním konci, jsem narazila na kritiku songu Ewoků. Jmenuje se „Yub Nub“ . Prý je hrozná, ale jako děti si ji hned zamilovaly a je to součástí jejich nostalgie teď, ačkoliv jako dospělí předstírají, že se to nikdy nestalo.

Sama to nejsem schopná posoudit, protože naše originální trilogie na kazetách (pro ty narozené v tomhle století, to jsou ty věci, co předcházeli DVD) jsou z roku 1997.

1997

Tady je jejich písnička už nahrazená hudbou od Johna Williamse. Bylo to vydání nové trilogie k dvacetiletému výročí od vydání prvního dílu. Kromě změny písničky tam přibyly i nové scény oslav z Coruscantu, Naboo, Bespinu a Tatooineu.

2004

http://www.youtube.com/watch?v=6EN4tcT1PRU

Přišel tolik nenáviděný konec. Tím je výměna starého Dartha Vadera za mladého Anakina. Na jednu stranu jsem za to rána, protože se na něj rozhodně líp kouká. Na druhou stranu to nedává smysl. Všichni ostatní, Obi-Wan a Yoda, tam jsou v tom stavu, v jakém umřeli (ne, že by bylo na Yodovi těch pár deset let znát). Proč by měl zrovna on omládnout? Kdyby tam dali i mladýho Obi-Wana, bylo by to v pohodě. Jen Luke by ho možná nepoznal.

Tajný konec

Já jsem ale zmiňovala v nadpisu a výše ještě jeden tajný konec, o kterém ví jen málo lidí. Je to ten nejpůvodnější konec.

Jedná se o scénu, kde nejsou žádní duchové. Tahle scéna tam prostě chybí.

Nemůžu vám k němu dát ani ukázku, protože tenhle konec nikde není. Nikdo se o něm ani nezmiňuje. Já sama o něm vím jenom skrz to, že kdysi někdo na Festivalu Fantazie o tom měl přednášku a dokonce tam ten konec i ukázal. O X let později jsem o tom zaslechla i já. Správně bych měla najít dva na sobě nezávislé zdroje, ale sotva mám ten jeden, takže nezaručuju pravost tohoto tvrzení. Ale hrozně by mě zajímalo, jestli o tom neví někdo víc. Prosím, ozvěte se.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *