Jaké alternativní reality Avengers omylem vytvořili?

Tenhle velkofilm Avengers: Endgame jsem si nemohla nechat ujít, a tak jsem hned v prvních dnech zamířila do kina. Sice jsem doufala, že Captain Marvel, kterou nemám ráda, umře a nestalo se tak, ale nevadí. Podle mě to bylo fajn velkolepé zakončení jednoho marvelovského období. Navíc zbožňuju různé crossovery, propojování, odkazování, hlavně když to vypadá promyšleně, takže je jasný že z Avengers musím být vždycky odvařená.

Ale jedna věc mi vrtá hlavou – jak to tam je teda s tím cestováním v čase?

Když nad tím začínají teoretizovat ve filmu, James Rhodes/War Machine/ten černej Iron Manův kamarád navrhne vrátit se v čase a jednoduše zabít Thanose jako dítě. Bruce Bunner/Hulk mu to vyvrátí: „Čas takhle nefunguje… Když cestuješ do minulosti, ta minulost je tvojí budoucností a tvoje současnost se stává minulostí, kterou nemůžeš změnit svou novou budoucností.“

Takže když by vymazali Thanose jako dítě, nezmění tím svou minulost, protože už se stala. Jinak by neměli důvod vracet se v čase a ničit Thanose. Jenom vytvoří alternativní realitu bez Thanose.

„Takže návrat do budoucnosti je blbost?“

Podle tohohle asi je. Když Marty McFly odcestoval do minulosti a omylem se do něj zamilovala jeho matka, ona pak začal mizet. Jenže kdyby zmizel a přestal existovat, ona by se nezamilovala do něj, ale do jeho otce, tudíž by vznikl a tady vzniká paradox. Takže jo, fakt to bude blbost.

Tudíž ani není možný, aby když v minulosti pomohl tátovi získat sebedůvěru, najednou začala být jeho přítomnost lepší. Stejně tak je nemožná i ta „distopie“, kde je Biff boháč, Martyho táta mrtvý a Doctor Brown zavřený v léčebně. Kdyby to tak bylo, tak by nemohl vytvořit stroj času, proto by se Biff nedostal k tomu sportovnímu almanachu a nezbohatnul by. Prostě pořád dokola. Marty a Doc nějak putovali těmi alternativními realitami, což by nemělo být možný. Aspoň teda podle Avengers: Endgame.

Vznik alternativních realit

O vzniku alternativních realit se dozvídáme, když si zajde Bruce pokecat do mystického chrámu s Ancient One. Ta mu tam vysvětlí, že když jim vezme Kámen času, nebudou se mít jak chránit před nepřáteli a jejich časové osy se rozpojí a vzniknou dvě reality. V jedné si to normálně vyřídí s Thanosem, jak je známe, a v druhé realitě je děj Doctora Strange akorát bez Kamene času, který to všechno na konci zachrání.

Jednoduchým řešením je vypůjčit si kámen a zase ho vrátit přesně do stejného momentu. No, jo, jenže i když si to takhle Avengers pěkně naplánovali, stejně se vždycky něco pokazí a pár těch alternativních realit omylem vytvořili.

Loki znovu vládne

První realita vznikala současně s rozhovorem Hulka a Ancient One, jelikož se mezitím Iron Man a Kapitán Amerika snažili ukrást Kámen prostoru, ale ten se omylem dostal k Lokimu a ten pomocí něho uprchl. Iron Man s Kapitánem si pak vymysleli alternativu a zdrhli si ještě víc do minulosti pro kámen, aby přitom mohl jeden pokecat s tátou a druhý očumovat bývalou, ale tamtu alternativní realitu nijak neřešili. Proč taky, když se to netýká jejich reality, že?

Zdroj

Dalo by se z toho skoro udělat pokračování Avengers, jak Loki zase uniká a něco vyvádí. Chudáci Avengers, sotva ho porazili, stačila chvilka nepozornosti, jeden zdravotní problém u Iron Mana a hned můžou chytat Lokiho nanovo. Jen si myslím, že by je ten film nikam moc neposunul. V prvních Avengers se seznamovali, v dalších už se vývojově posouvali, a účel tohohle filmu moc nevidím. Jsem ale přesvědčená, že Lokiho stejně nakonec chytí, všechno bude jak má a Loki bude v Thor: Temný svět na začátku zase v řetězech.

Ale co kdyby ne? Vždycky se může něco pokazit. Třeba se tam můžeš projevit posttraumatický syndrom, kterým trpěl Stark v Iron Man 3, a nějak kvůli tomu selže a Loki vyhraje. Nebo tou dobou už může narazit Jane Fosterová na tu divnou červenou hmotu zvanou kámen reality a když bude Loki tou dobou ještě někde poletovat s kamenem prostoru, z celého Thor: Temný svět bude pěkný zmatek.

Realita bez Thanose

Kupodivu za tuhle realitu Avengers ani tak nemůžou. Asi je nenapadlo zkoumat Nebulu, aby zjistili, že její mysl sdílí stejný Wifi připojení s jejím minulým já. Následkem toho odcestuje z roku 2014 do roku 2023 Thanos, Gamora, Nebula a ještě část jeho armády. Tím se totálně zaneřádí děj Strážců galaxie 1.

Oproti Thor: Temný svět aspoň můžu snáz předpovědět, jak by vypadali Strážci Galaxie v téhle alternativní realitě. Vznikli by vůbec?

Zdroj

Klíčový je v tomhle Ronan. Není jasné, jestli ho vzal Thanos sebou do roku 2023. Já si myslím, že ano, protože tou dobou spolupracovali a bral sebou celou armádu, tak proč ne i jeho? Pokud se tak stalo, tak to mají mnohem snazší, protože jim bude chybět hlavní záporák filmu. Pak to bude jenom o tom, jestli se jim podaří dobře prodat Orb (ve kterém je jeden z kamenů nekonečna) a přitom nebudou vědět, jak moc je mocný a cenný.

Ale pokud tam zůstal a vymizela pouze Gamora, mají větší problém. Quill se pokusí prodat Orb na Xandaru, ale neuspěje, vzápětí narazí na Groota a Rocketa, kteří se ho pokusí zajmout. Dejme tomu, že je Quill chytrý a i bez Gamory jako rozptýlení jim dá trochu zabrat. Nakonec je ale stejně všechny tři chytí a zavřou do vězení. Tam sice narazí na Draxe, ale jelikož nemají zášť k Ronanovi jako společné téma, pravděpodobně bude z Draxe jenom kolemjdoucí komparz.

Quill se ale i tak spojí s Rocketem a Grootem a společně uprchnou z vězení. Ale vezmou s sebou Orb? Pokud se jim naskytne příležitost, tak určitě, protože ho budou chtít dobře prodat. Problém je, že Gamora je spojila s jejich kupcem. Takže to buď prodají někomu, kdo pořádně ani nebude vědět, co to je, a pak se omylem vyhodí do vzduchu, anebo se nějak dostanou ke Collectorovi.

Ale tak jako tak se nakonec stejně dostane Orb k Ronanovi a ten bude chtít zničit Xandar. Možná se jim povede se k němu dostat i blíž bez Gamory a Draxe. Ale stejně, až nakonec vezme Quill kámen do ruky, Rocket a Groot se k němu přidají, stejně jich nebude dost a kámen je zničí. Ronan vyhraje a bude mít kámen sám pro sebe.

Zdroj

Pravděpodobně se pak pokusí nahradit Thanose, sesbírat i zbylé kameny. Možná ho na rozdíl od Thanose zvládnou Avengers porazit, i když nebude Thor mířit na hlavu. Ale minimálně u toho nebudou žádní Strážci galaxie.

Kapitánova nová (ne)realita

Jak to nakonec dopadlo s Kapitánem v tom dělá největší zmatek. Jak to, že pak neseděl na lavičce v jiné realitě? Vrátím se zpátky k tomu, když se minulost stane přítomností. Co se ti stalo, nejde změnit, protože už to je součástí tvojí minulosti. Jde o to, že tvůj čas se pořád hýbe dopředu, jen v jiném čase.

Takže když se Kapitán Amerika vrátil v čase, je to pořád jeho současnost, který se hýbe kupředu. A musí to být ve stejné realitě, protože když by najednou vymizel Kapitán Amerika z téhle reality, nemohl by se vrátit do minulosti, zůstat tam a tak pořád dokola… A doporučuju moc se tím radši nezaobírat, protože já mám už teď pocit, že se mi zavařuje mozek.

Docela se mi i líbí myšlenka, že tam byl celou dobu skrytý. Peggy jednou řekla, že tehdy zachránil jejího budoucího manžela, ale co když tím tehdy myslela Stevea? Třeba když byl navštívit starou Peggy v Captain America: Winter Soldier, ona mohla vědět, že se za ní vrátí a bude jejím manželem, jen mu to nemohla prozradit. Chudák Steve proto nemohl jít ani svojí ženě na pohřeb, aby tam nenarazil na svoje minulé mladší já.

Zdroj

Ale reálně tou dobou už měla Alzheimera a mentálně na tom nebyla dobře, takže si to vůbec nemusela pamatovat. A vzhledem k tomu, že měla vlastní seriál, který jsem neviděl, nejspíš měla nějaký romantický objekt zájmu tam a všechno je jinak. (Třeba je matkou Tonyho Starka.)

Zdroj

Jsou to všechny alternativní reality nebo mi nějaké unikly?

(Žiju v představě, že Steve zvládl všechny kameny správně vrátit zpátky a nevytvořil omylem žádnou další realitu.)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *