Jak jsem točila svůj první videoklip

Přiznám se,  že jsem nikdy neslyšela o Eurovision. Až do dne, než přišla Qeurovision a naše země se ji rozhodla zúčastnit. Když už se mám o nějakou (Q)eurovision zajímat, tak rovnou točit videoklip, ne?

Informační okénko: Qeurovision je skoro to samé jako Eurovision, jenom víc amatérštější a písničky se musí týkat famfrpálu.

Už v dubnu jsem o soutěži napsala článek pro Mugglenet, a když jsem pro něj sbírala informace, všimla jsem si, že ostatní země na písních mnohem pilně pracují. Vytvořili třeba i víc písní, ze kterých pak vybrali jednu vítěznou. A jak to bylo u nás? My jsme neměli absolutně nic.

Byli jsme jedni z patnácti účastnících se zemí.

Výrobní harmonogram

Jakou písni budeme tvořit jsem začali řešit až 4. května, 11 dní před deadlinem. Sice jsme na to měli čas od 11. dubna, ale proč něco dělat včas, když to můžeme dělat na poslední chvíli?

Takže jsme úspěšně 8. května konečně měli vybranou písničku parodii „Do you want to play a Quidditch?“ z Frozen a začali konečně pracovat na textu. 7 dní před deadlinem.

Nějakému rytmu, aby to sedělo, rýmovalo se a dobře znělo, jsem vůbec nerozuměla. Ale aspoň jsem u toho začínala dostávat nápad, jak to natočit. Nějak mě od začátku nenapadlo, že by to mohl točit někdo jiný než já. A tak zatímco ostatní pracovali na slovech, já už jsem měla vymyšleno, kdo bude hrát Annu, kde se to bude natáčet a začala si psát technický scénář. 5 dnů před deadlinem.

Neměli jsme moc času pro natočení videoklipu, jediný možný den, kdy měli všichni čas bylo v úterý 12. května, 4 dny před deadlinem. Hlavní roli získala automaticky naše Social Pegasus Anna. Jelikož měla hrát Annu, jmenovala se Anna a furt se chystala cosplayovat Annu (a měla pro to paruku), bylo jasné. Nevýraznou roli Elsy získala Yarrow, jelikož jsem si vymyslela, že jejich zahrada bude nejlepší prostředí. Jen bylo složitější se tam dostat, zajistit si obruče, míče… a tak jsem nám domluvila i řidiče, kterému jsem taky nedala na výběr.

Pro natáčení videoklipu je lepší mít už hotovou hudbu.

Všechno bylo moc na honem, takže v době natáčení jsme ještě neměli nahranou finální verzi písničky. To byla trochu chyba. Měli jsme přibližnou verzi. Ale já udělala další chybu, že jsem to chtěla natáčet bez hudby. Chtěla jsem zachytit všechny ruchy, křupání štěrku… A nějak mě nenapadlo, že bych to mohla natočit pak zvlášť.

Až v postprodukci jsem zjistila, že nám obraz nesedí s hudbou a nazpívanou písní. Vymyslela jsem pro to složitý způsob rozstřihování záběrů a následné zpomalení některých částí, abych ji udržela pusu déle otevřenou. Protože proč to dělat jednoduše, když si můžu přidělávat práci?

„Spešl efekty“

Když už jsme u toho přidělávání práce, proč tam taky nepřihodit nějaké speciální efekty? Třeba prolínání záběrů z pomocí masek, nad kterým bych mohla strávit zhruba jeden a půl dne, A jelikož na střih jsem měla jenom tři dny času, tyhle spešl efekty zabrali přesně polovinu. A stejně se úplně všechny nestihli, protože se renderovali okolo 4 hodin. Poslední vintage efekt to stihl až hodinu po deadlinu. Do soutěže se už nedostal (šoupli tam předchozí ne úplně dodělanou verzi), ale mohla jsem to dát náš správný videoklip aspoň na náš Youtube.

Liveshow a dlouhé počítání výsledků

Hlasování jsem měla trochu problém pochopit. Až do finální liveshow jsem si dokonce i myslela, že hlasování bude probíhat následující dny, ne během show. Takže v našem časovém pásmu probíhalo hlasování někdy kolem půlnoci. Ne, že by na tom záleželo, hlasování pro svou zemi se stejně nepočítalo. A při dlouhém počítání výsledků jsem aspoň mohla začít pracovat na článku o výherci pro Mugglenet. Článek pro Potterzone byl totiž už hotový a chybělo jenom doplnit vítěze.

Původně jsem trochu doufala, že bychom mohli vyhrát. I když mě trochu trápilo, že když Qeurovision zveřejnila všechny písně v audio verzi, nikdo ani nezmínil naší písničku. Tak by je mohl zaujmout aspoň videoklip. Třeba kdyby ostatní nic nenatáčeli, jenom použili nějaké fotky… No, bohužel i ostatní natáčeli. Aspoň někteří.

Skončili jsme na šestém místě. Útěchou nám může být, že kdyby to bylo rozdělené na parodie a originální písně, tak jsme první. Nemluvě o tom, že náš videoklip některé i rozbrečeli. A to i přesto, že tou dobou se zrovna začali u nás opatření uvolňovat a my jsme mohli začít zase hrát.

Ale příště budeme chytřejší. Už víme, že vyhrávají jenom originální písně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *